CE ESTE CRIMINALISTICA NUCLEARA

Criminalistica nucleară este o știință nouă cu caracter multidisciplinar care se ocupă cu investigarea materialelor nucleare, determinându-le caracteristicile fizico-chimice pe baza unor tehnologii avansate din fizica nucleară, chimie și știința materialelor, folosind echipamente dedicate. Criminalistica Nucleară poate ajuta organele de urmărire penală în demersurile acestora de găsire a adevărului legat de un incident specific, răspunzând astfel la întrebări precum Ce?, Unde?, Cum?, Când? și De ce? a avut loc o activitate ilicită și, eventual, cine a fost implicat.

Metodologia de criminalistica nucleara si tehnicile de analiza asociate au fost definite in reglementarile IAEA si in recomandarile ITWG.

Metodologia de criminalistica nucleara si tehnicile de analiza asociate au fost definite in
reglementarile IAEA si in recomandarile ITWG.


Criminalistica Nucleară joacă un rol esențial în contextul investigațiilor penale privind acțiunile ilegale cu materiale nucleare sau alte surse radioactive. Metodele și tehnicile sale de analiză sunt folosite pentru identificarea originii și a istoriei materialelor, a posibilelor rute, scopuri și mijloace de contrabanda, precum și stabilirea legăturilor dintre diverse persoane, materiale și locații care sunt implicate în anchetele judiciare. În acest mod experții din domeniul criminalisticii nucleare pot ajuta organele de anchetă în identificarea unei surse potențiale de dovezi, în cooperarea cu instituții judiciare partenere sau în iidentificarea timpurie a unor posibile grupuri de crimă organizată.