CONTEXT

În 1995 G-8 (actualmente G-7) a inițiat formarea ITWG (Grupul de lucru tehnic internațional pentru combaterea contrabandei cu materiale nucleare,) care are membri din 28 de țări și organizații și alcătuit din experți care oferă soluții și expertiză în domeniul criminalisticii nucleare. Obiectivele ITWG sunt legate de îmbunătățirea capacităților de criminalistică nucleară și asigurarea unor soluții efective pentru autoritățile naționale și internaționale care solicită sprijin. ITWG este componenta de expertiză tehnică în domeniu a G-7.

Pe baza Convențiilor ONU pentru oprirea actelor de terorism nuclear și pentru protecția fizică a materialelor nucleare, la summitul G-8 din 2010 a fost creat GICNT(Global Intiative to Combat Nuclear Terorism – Inițiativa Globală de Combatere a Terorismului Nuclear), un parteneriat voluntar alcătuit din 86 națiuni și organizații internaționale (UE, Interpol, IAEA, instituții ONU cu atribuții în domeniu). GINCT, din care face parte și România, reprezintă inițiativa de dezvoltare de politici publice.

România și-a asumat o serie de obligații internaționale în cadrul Summit-urilor de Securitate Nucleară începând cu 2012, obligații de decurg din rezoluțiile 1373 și 1540 a Consiliului de Securitate al ONU și din Convențiile ONU, sau ca membru al unor organizații internaționale precum ITWG, GICNT, IAEA, etc.

Proiectul este in concordanta cu Strategia UE "Europe 2020", Strategia Europeana de combatere a proliferarii armelor de distrugere in masa, Strategia europena de lupta impotriva terorismului, Politica Externa si de Securitate Europeana Comuna, ș.a., cu politica si ghidurile IAEA, GICNT, ITWG, etc.